Kinderopvang meubels

kinderopvang meubels

Een kinderopvang of gastouderopvang: zo richt je deze in

Wanneer je de verantwoordelijke bent van een kinderopvang of zelfs de eigenaar bent van een gastouderopvang, dan komen er veel verantwoordelijkheden op je af. Het belangrijkste is hierbij natuurlijk dat je een veilige en prettige plek creëert waar ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen achterlaten. Om zo’n plek tot stand te laten komen zijn zowel de inrichting als de gebruikte meubels zelf van groot belang. Lees hieronder daarom eerst waar kinderopvang meubels zoal aan moeten voldoen en vervolgens op welke manieren je de inrichting van de opvangruimte kunt vormgeven.

Waar moeten meubels in de kinderopvang zoal aan voldoen?

Meubels voor in de kinderopvang of gastouderopvang moeten aan andere facetten voldoen dan ‘normale’ meubels. Uiteraard geldt de veiligheid hierbij als belangrijkste aspect. Dat houdt ten eerste in dat kinderopvang meubels geen scherpe hoeken en punten mogen bevatten. Als een kind zich dan stoot aan zo’n meubel blijven de gevolgen beperkt. Verder mag een dergelijk meubel natuurlijk niet te groot zijn. Een kind moet er namelijk kruipend, zittend of lopend op een goede manier gebruik van kunnen maken. Deze meubels moeten daarnaast tegemoetkomen aan de urgentie om de grove motoriek van kinderen te kunnen stimuleren en ontwikkelen.

kinderopvang meubels

Aanvullende tips voor bij het inrichten

Het inrichten van een opvangruimte voor (jonge) kinderen is geen sinecure. Sowieso moet je je aan een heleboel strenge regels houden die in de wet zijn vastgelegd. Los daarvan wil je natuurlijk een ruimte creëren die voor alle betrokkenen prettig is. Hierbij is het aan te raden om niet simpelweg voor één grote, open ruimte te gaan. Met name jonge kinderen worden dan namelijk te snel overprikkeld. Het is beter om met meubels kleine hoekjes in de opvangruimte tot stand te brengen waar kinderen zich op één ding kunnen concentreren. Bij voorkeur maak je hierbij gebruik van niet te veel verschillende kleuren.